Dosiahnutie vysokej kvality vody v staršom pozinkovanom potrubí

 

Udržanie vysokej kvality vody bez baktérií môže byť výzvou, najmä v starších budovách s pozinkovaným alebo liatinovým potrubím. Tieto materiály sú náchylné na koróziu a tvorbu biofilmu, ktorý poskytuje ideálne prostredie pre rast baktérií, vrátane nebezpečnej legionely (1). Napriek týmto prekážkam existuje niekoľko stratégií, ktoré môžu pomôcť dosiahnuť a udržať kvalitu vody bez nutnosti nákladnej výmeny potrubia.

Prevádzkový manažment

Kľúčom k dosiahnutiu vysokej kvality vody je efektívny prevádzkový manažment. To zahŕňa pravidelné monitorovanie, údržbu a čistenie vodovodného systému. Niekoľko tipov a trikov:

Analýza rizík

Vykonanie dôkladnej analýzy rizík je základom pre vývoj účinného plánu prevencie a kontroly baktérií vo vodovodnom systéme. Analýza rizík vám pomôže identifikovať potenciálne zdroje kontaminácie, oblasti so stagnujúcou vodou a ďalšie rizikové faktory (7). Na základe týchto informácií môžete prispôsobiť svoj prevádzkový manažment a prijať cielené opatrenia na minimalizáciu rizík.

Niekoľko príkladov, ako môže analýza rizík pomôcť:

Prípadové štúdie

Viaceré štúdie preukázali, že dosiahnutie vysokej kvality vody v staršom potrubí je možné prostredníctvom dôsledného prevádzkového manažmentu a analýzy rizík. Napríklad:

Záver

Dosiahnutie vysokej kvality vody v staršom potrubí si vyžaduje proaktívny prístup založený na dôslednom prevádzkovom manažmente a dôkladnej analýze rizík. Pravidelné monitorovanie, čistenie a dezinfekcia systému, spolu s implementáciou cielených preventívnych opatrení, môžu významne znížiť riziko bakteriálnej kontaminácie aj bez nutnosti nákladnej výmeny potrubia. 

 

Kľúčom je porozumieť špecifickým rizikám vášho systému a prispôsobiť stratégiu manažmentu tak, aby vyhovovala vašim potrebám. S odhodlaním a správnymi nástrojmi je možné zabezpečiť vysokú kvalitu vody a ochranu zdravia vo všetkých typoch budov.

Zdroje

  • Sungur, E. I., & Cotuk, A. (2005). Microbial corrosion of galvanized steel in a simulated recirculating cooling tower system. Corrosion Science, 47(5), 1097-1109.
  • Health and Safety Executive. (2013). Legionnaires‘ disease: Technical guidance. Part 2: The control of legionella bacteria in hot and cold water systems. HSE Books.
  • World Health Organization. (2007). Legionella and the prevention of legionellosis. World Health Organization.
  • Lin, Y. E., Stout, J. E., & Yu, V. L. (2011). Controlling Legionella in hospital drinking water: an evidence-based review of disinfection methods. Infection Control & Hospital Epidemiology, 32(2), 166-173.
  • Cohn, P. D., Gleason, J. A., Rudowski, E., Tsai, S. M., Genese, C. A., & Fagliano, J. A. (2015). Community outbreak of legionellosis and an environmental investigation into a community water system. Epidemiology & Infection, 143(6), 1322-1331.
  • EPA. (2016). Technologies for Legionella control in premise plumbing systems: Scientific literature review. U.S. Environmental Protection Agency, Washington, DC, EPA/600/R-16/001.
  • ASHRAE. (2018). ANSI/ASHRAE Standard 188-2018, Legionellosis: Risk management for building water systems. ASHRAE.
  • Rhoads, W. J., Pruden, A., & Edwards, M. A. (2016). Survey of green building water systems reveals elevated water age and water quality concerns. Environmental Science: Water Research & Technology, 2(1), 164-173.
  • Bédard, E., Fey, S., Charron, D., Lalancette, C., Cantin, P., Dolcé, P., … & Prévost, M. (2015). Temperature diagnostic to identify high risk areas and optimize Legionella pneumophila surveillance in hot water distribution systems. Water Research, 71, 244-256.
  • Danila, R. N., Koranteng, N., Como-Sabetti, K., Robinson, T., Laine, E. S., & Lynfield, R. (2018). Hospital water management programs for Legionella prevention, Minnesota, 2017. Infection Control & Hospital Epidemiology, 39(3), 336-338.
  • Centers for Disease Control and Prevention. (2017). Developing a water management program to reduce Legionella growth and spread in buildings: a practical guide to implementing industry standards.
  • Marchesi, I., Marchegiano, P., Bargellini, A., Cencetti, S., Frezza, G., Miselli, M., & Borella, P. (2011). Effectiveness of different methods to control legionella in the water supply: ten-year experience in an Italian university hospital. Journal of Hospital Infection, 77(1), 47-51.
  • Demirjian, A., Lucas, C. E., Garrison, L. E., Kozak-Muiznieks, N. A., States, S., Brown, E. W., … & Hicks, L. A. (2015). The importance of clinical surveillance in detecting Legionnaires‘ disease outbreaks: a large outbreak in a hospital with a Legionella disinfection system—Pennsylvania, 2011–2012. Clinical Infectious Diseases, 60(11), 1596-1602.
  • Bédard, E., Boppe, I., Kouamé, S., Martin, P., Pinsonneault, L., Valiquette, L., … & Prévost, M. (2016). Combination of heat shock and enhanced thermal regime to control the growth of a persistent Legionella pneumophila strain. Pathogens, 5(2), 35.

Ďalšie články

História hygieny vody

V 19. storočí boli mestá často sužované epidémiami, ktoré si vyžiadali tisíce životov. Prelomovým momentom bolo odhalenie lekára Johna Snowa, ktorý v roku 1854 dokázal, že londýnska epidémia cholery bola spôsobená kontaminovanou vodou zo studne na Broad Street. Toto zistenie viedlo k rozsiahlym zlepšeniam v oblasti sanitácie a vodohospodárstva, ktoré zmenili tvár verejného zdravia.

Celý článok
Kontakt

Napíšte nám

S radosťou odpovieme na akékoľvek otázky, ktoré máte, a pomôžeme vám nájsť najlepšie riešenie. 

Prečo sa s nami skontaktovať:
Kontaktný formulár